Arii naturale protejate – CHEILE ALBACULUI

cheile_albacului_6 cheile_albacului_5 cheile_albacului_3 cheile_albacului_2 cheile_albacului_1

CHEILE ALBACULUI

Cheile Albacului sunt situate pe râul Arieşul Mare, pe raza comunei Albac, între satele Albac şi Scărişoara. Deşi râul Arieş are un parcurs de circa 240 de km în Munţii Apuseni, şi a creat pe o porţiune de zeci de km un defileu, singurul loc unde a săpat chei este în amonte de localitatea Albac. Aici a străpuns masivul de calcare creând un relief spectaculos, cu pereţi abrupţi, cu peşteri şi forme de relief impresionante semănând cu turnuri şi metereze de cetate pe care stau agăţaţi parcă în stare de echilibru precar, brazii şi fagii.

Aceste chei mai sunt numite şi Cheile Arieşului pentru că sunt situate chiar pe râul Arieş. Dar ca şi în multe alte locuri ele au fost numite după numele localităţii pe al cărui perimetru sunt situate. Localnicii le numesc şi Zugăi.

Pereţii de calcar sunt impresionanţi fiind o adevărată invitaţie pentru alpinişti dar şi o atracţie irezistibilă pentru turiştii obişnuiţi care doresc să îşi încerce puterile cu creaţiile naturii. Dacă urci sus pe creasta stâncilor golaşe, te aşteaptă o privelişte minunată, cu păduri întinse şi cu poieni în care stau pitulate de veacuri casele primitoare ale moţilor.
Cheile Albacului au o lungime de peste 4 kilometri. In unele porţiuni apa a săpat în peretele stâncos creând adevărate balcoane suspendate pe sub care se strecoară cu îndărătnicie şi repeziciune de mii şi mii de ani. Dar aceste ape în răbdarea lor infinită au săpat în stâncile abrupte şi grote de diferite dimensiuni. Una dintre ele este Huda de Lapte, o peşteră care, chiar dacă este lipsită de formaţiunile, concreţiunile specifice peşterilor, este totuşi interesantă. Dacă ajugeţi la gura peşterii găsiţi acolo o masă şi o bancă unde puteţi servi masa din bucatele aduse cu voi. Din acelaşi punct aveţi şi o privelişte minunată asupra Cheilor Albacului cu valea Arieşului şi către coamele munţilor şi poienile cu case moţeşti.
Rezervaţia se întinde pe 35 de hectare şi cheile sunt rezultatul acţiunii erozive a râului Arieş şi a unui afluent al acestuia în calcarele dolomitice ale Munţilor Bihor.
Cheile Albacului constituie o arie protejată de interes naţional de categoria a IV-a (rezervaţie naturală de tip mixt). Este situată în nord-vestul judeţului Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Albac, pe DN75 (care o traversează). Este şoseaua care leagă oraşul Turda de oraşul Stei. La 18 kilometri amonte de oraşul Câmpeni se află satul Albac de la care mai parcurgem 2 kilometri şi intrăm în Cheile Albacului. Acestea au o lungime totală de 4,25 kilometri. Altitudinea maximă a cheilor este de 930 m iar altitudinea minimă de 630 m în talvegul râului.
Categoria şi importanţa rezervaţiei:
complexă:
peisagistică,geologică,geomorfologică, speologică, botanică (plante calcofile rare).
Coordonate: 46°27’15” latitudine nordică; 22°56’00” longitudine estică.
Clima: este o zonă mai umedă decât alte regiuni ale tării. Temperatura medie anuală este de cca. 5°C. Ea variază între 15°C în luna iulie şi -3°C în ianuarie. Precipitaţiile medii anuale înregistrează o cantitate de cca. 850 mm / an. Regiunea Cheilor Albacului, încadrată între munţi mai înalţi înregistrează un calm atmosferic de peste 60 %, bucurându-se de o frecvenţă şi de o intensitate redusă a vântului; aceste fapte conferă regiunii un topoclimat de adăpost.
Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată în anul 2000. Ea este inclusă în situl Natura 2000 – Munţii Apuseni-Vlădeasa şi reprezintă o formaţiune de tip chei (cu abrupturi stâncoase, izvoare, izbucuri, peşteri).
CĂI DE ACCES CĂTRE CHEILE ALBACULUI
Din Cluj-Napoca drumul cel mai accesibil este prin Huedin. Sunt 53 kilometri până la Huedin pe DN1 şi 80 de kilometri din Huedin până la Albac pe DN1R. Iar din Albac o luăm la dreapta către Oradea şi după 2 kilometri intrăm în Cheile Albacului.

De la Oradea ne deplasăm 87 kilometri pe DN76 până la Stei de unde o luăm la stânga spre Turda pe DN75, urcăm până la Pasul Vârtop de unde coborâm prin Arieşeni, Gârda, Scărişoara şi apoi intrăm în Cheile Albacului, 55 kilometri.
Mai putem ajunge la Cheile Albacului şi dinspre Turda, pe DN75, pe Valea Arieşului prin Câmpeni, 104 kilometri.
O altă rută pleacă din Alba Iulia prin Zlatna, Abrud, Câmpeni pe DN74 şi DN74A şi din Câmpeni la Albac pe DN75, distanţă totală 96 km.
Din Deva accesul se face pe DN76 până la Brad, apoi pe DN74 şi DN74A până la Câmpeni şi de la Câmpeni pe DN75 până la Albac, distanţa totală 106 km.
Din Cheile Albacului avem acces relativ uşor de a vizita şi alte obiective din apropiere: Casa Memorială a lui Horea din satul Fericet, comuna Horea, cele douăsprezece izvoare amenajate artistic tot din comuna Horea, Izbucul Mătişeşti de pe Valea Albacului aproape de izvoare, mănăstirea Sf. Ilie din aval de Albac.

Comments are closed.