Arii naturale protejate – IZBUCUL MATISESTI

izbucul_matisesti_3 izbucul_matisesti_2 izbucul_matisesti_1

IZBUCUL MATISESTI

Plecând din Albac spre Horea şi continuând drumul pe serpentine în sus, ajungem în satul Mătişeşti.
În centrul satului chiar langă un magazin, pe partea stânga a drumului asfaltat intersectam un drum forestier care coboară în Valea Albacului. La intersecţie întâlnim un panou de prezentare a Izbucului Mătişeşti. Din acest punct avem un drum de circa 4 kilometri până la izbuc la care ajungem tercând prin Valea Albacului.

Izbucul Mătişeşti este socotit un monument al naturii. Este o arie naturală de interes naţional din categoria a III-a (rezervaţie naturală mixtă, geologică, speologică şi botanică) aflată în nord- vestul judeţului Alba. Aria naturală este situată în estul Munţilor Bihor pe teritoriul comunei Horea în satul Mătişeşti. Punctul de ieşire al apei se află aproape de izvoarele Văii Albacului, pe versantul drept al acesteia la altitudinea de 1100 metri.
Această rezervaţie naturală a fost declarată arie protejată în anul 2000 şi are suprafaţa de 1 ha şi face parte din Parcul Natural Apuseni şi se suprapune peste aria de protecţie specială avifaunistică Munţii Apuseni-Vlădeasa.
Este o arie de interes speologic, geologic (calcare negre stratificate de vârstă triasic mediu, asociate cu straturi de argilă). Aici întâlnim păduri de foioase în amestec cu conifere şi mai multe rarităţi floristice: clopoţel de munte, năprasnic, ruşuliţă, colţişor, vinariţă etc.

In rezervaţiile naturale se interzice:
-colectarea rocilor, culegerea florilor şi fructelor, tăiatul lăstarilor şi a copacilor;
-păşunatul, pescuitul şi vânatul animalelor şi păsărilor sălbatice;
-aprinderea focului şi distrugerea tablelor indicatoare;
-practicarea turismului pe poteci neamenajate.

Comments are closed.