Patrahaitesti

patrahaitesti-11doage-patrahaitpatrahaitesti-tulnicpatrahaitesti
Cătunul Pătrăhăiţeşti este una dinte cele mai izolate aşezări omeneşti din Apuseni, şi este unul dintre cele 18 sate ce intră în componenţa comunei Arieşeni, situat la peste 1.200 metri înălţime. În timpul verii, accesul se face cu maşina, pe un drum forestier la aproximativ 5 km de la şosea.
Localnicii sunt binevoitori, cunoscuţi pentru celebra afinată. Ducând mai departe tradiţia şi cutumele de sute de ani ale moţilor, ei sunt meşteri iscusiţi în realizarea obiectelor artizanale din lemn şi ţesături pe care, de obicei le vedem doar la muzeele etnografice. Priveliştile splendide, pacea care domină zona şi ospitalitatea oamenilor fac din popasul la Pătrăhăiţeşti o adevarată desfătare.
Obiective: Cascada Pătrăhăiţeşti – are 14 metri înălţime şi e structurată pe două trepte. De asemenea, este cunoscută şi sub numele de Cascada Bucinis, deoarece este situată pe valea Bucinis. Pentru a ajunge la cascadă, trebuie să parcurgeţi 2 km (traseul este marcat), accesibil şi iarna, când zăpada e mică. Primăvara, când debitul apei este mai mare din cauza topirii zăpezilor, cascada Pătrăhăiţeşti are forma cea mai impresionantă, iar vara, împrejurimile acesteia sunt împodobite cu flori de brusture (floarea soarelui în miniatură).
Muzeul Pătrăhăiţeşti – este locul din care se pot achiziţiona obiecte artizanale din lemn, folosite de meşterii ciubatari în prelucrarea acestuia. Aici sunt expuse tulnice, dolniţe, ciubere, fluiere sau pahare. Accesul se face cu maşina.

Comments are closed.